פרסומת
טלוויזיהפלוני אנד צ'ילתרבות

ביקורת: "בורדרלנד" (Alice in Borderland) עונה 1, נטפליקס בדיסטופיה יפנית מעולה

"בורדרלנד" היא העולם הדיסטופי הפרוע לו חיכינו. סדרת האקשן המותחת היפנית הזו אכזרית ביותר, ומבקשת מאיתנו לחשוב כיצד אנו רוצים לחיות, לא רק לשרוד.

בורדרלנד, נטפליקס

בימוי
משחק
עריכה
עלילה

צפייה חובה לחובבי מאנגה

סדרת פעולה והרפתקאות סוחפת, על גיימר חסר מעש ושני חבריו שמוצאים את עצמם בממד מקביל של טוקיו, שם עליהם להשלים סדרת משחקים סדיסטיים כדי להישאר בחיים. בכיכובם של קנטו ימזאקי, טאו טסוצ׳יה, ניג'ירו מורקאמי. הסדרה הנה זוכת פרסי היצירה של האקדמיה האסייתית על הבימוי, הצילום והאפקטים החזותיים הטובים ביותר.

User Rating: 4.38 ( 2 votes)

הסדרה "בורדרלנד" מבוססת על סדרת המאנגה היפנית מסוגת השונן שנכתבה ואוירה בידי הארו אסו. העונה ה-1 שוחררה בנטפליקס ב-10 לדצמבר 2020, וכשבועיים לאחר מכן (24.12.2020) הוכרזה כי הסדרה תמשיך לעונה 2. הדמות הראשית בסדרה אריסו, אותו משחק קנטו ימזאקי, הוא גיימר בטלן וחלק משלישיית חברים, אשר עושים את צעדיהם הראשונים בחברה היפנית. זהו סיפור על חברות, אהבות ראשונות, ועולם פוסט-אפוקליפטי כמעט ריק מאדם לחלוטין.

הדיסטופיה הפכה למציאות שלנו בשנת 2020, וזה לא מרגיש כמו החזיונות שעלו בכל כך הרבה סרטים ותוכניות טלוויזיה בעבר. זומבים לא השתלטו על הערים שלנו. השודדים והפיראטים לא כאן, יחסית. מגיפה שחוצה עולם היא המקור לצרותינו. אלו מאיתנו אשר הנם ברי מזל צופים וצפו במהלך התקופה הזו באומה מתפרקת על מסכי הטלוויזיה הישר בביתם, בפליאה עד כמה לאט הזמן זז כשהכל נסדק. אני מאמין שזוהי חלק מהסיבה לכך שדימויים קורוניים הותירו בנו מקום נסתר אפל שאולי צמא לראות מה עוד יכל היה לקרות.

כך גם אני הופתעתי לגמרי מן המשיכה שלי אל הסדרה "בורדרלנד", מותחן מלא אקשן בן 8 פרקים שעלה בנטפליקס ב-10 בדצמבר 2020. את הסדרה ביים שינסוקה סאטו (51), שבאופן לא מפתיע ביחס ליצירה "בורדרלנד" הוא עצמו מגיע מעולם עיצוב משחקי מחשב, בנוסף להיותו יוצר ובמאי.

ישראלים כמוני שהורגלו בצפייה בסדרות בשפה העברית או באנגלית במשך שנים, נחשפים בעת הזו למגוון שפות נוספות, אולי עוד סיבה לריתוק מול המסך. כל כך הורגלנו שאנו יכולים לרפרף עם העין ולשמוע ולהבין מבלי להצטרך להביט באופן אקטיבי על המסך ולקרוא כתוביות. עלייתן של סדרות כמו "בורדרלנד" או "משחק הדיונון" לאחרונה, גורמות לנו להניח את הפלאפון בצד ולהתרכז, לא רק בגלל העלילות הסוחפות, אלא גם מפאת מכשול השפה.

פרסומת
השחקן קנטו ימזאקי שמשחק את הדמות הראשית של אריסו בסדרה "בורדרלנד" | צילום Girlmaking, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
השחקן קנטו ימזאקי שמשחק את הדמות הראשית של אריסו בסדרה "בורדרלנד" | צילום: Girlmaking, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

בורדרלנד מטפלת במכניקה של הצגת דמויות הסדרה ביעילות רבה וזאת על ידי הישענות מחוכמת על פלאשבקים. הנגיעות והסיפורים מעברן של הדמויות שזורים בסדרה רק בכדי להסביר לנו מדוע הן נוקטות בצעד מסויים בהווה. הפלאשבקים מעמיקים וחושפים לנו עוד צדדים בדמויות לפני כניסתם לדיסטופיה.

הסדרה לא זורמת כמו סדרת פופ נערית פשוטה, אלא מתוכננת כמפץ אקשן של אחרית הימים בשמונה שעות. האלימות הרצחנית מוגזמת. הרבה חדרים ומבנים מתפוצצים, וכדורי אקדחים עפים בחופשיות. יש כאן השתדלות רבה לתת לנו הצופים הרגשת שייכות, זה נעשה תוך חיבור שלנו אל התנאים שהובילו לכך שהחברה שלנו מאבדת את אנושיותה. כך הסדרה שואלת את גיבוריה ואותנו בסתר: כיצד הם ואנחנו רוצים לחיות לאחר שנצליח לעבור את כל הסיוטים ובמידה ונשרוד?

צרות בצרורות

שאלה זו עומדת במרכז דמותו של אריסו ריואה, אותו מגלם השחקן והדוגמן קנטו ימזאקי, גיבור הסדרה. גיימר נלהב שמסרב לצאת לשוק העבודה או לתרום לחברה בכל דרך משמעותית. "לו רק יכולנו לאפס את המציאות", הוא נאנח לאחר שאביו מגרש אותו מבית המשפחה, וזאת במקביל לחבריו – קרובה (קייטה מצ'ידה) וצ'וטה (יוקי מורינאגה) – אשר סובלים מצרות בעצמם. שלישיית החברים נפגשת, מעשנת מן התסכול שאותו הם חווים, ובורחת מן המשטרה לאחר שהשתוללו באמצעו של מעבר חצייה. בסופו של דבר הבריחה מובילה אותם לתחנת רכבת, ושם הם בוחרים להסתתר באחד מתאי השירותים הציבוריים.

כשהם יוצאים מן התא, נגלית בפניהם תחנת הרכבת ריקה מאדם, כך גם רחובות העיר שוממים באופן בלתי מוסבר ואין חשמל. אפילו הפלאפונים שלהם לא עובדים. לפתע על אחד משלטי החוצות הדיגיטליים, אשר כל כך מאפיינים חלקים ביפן, מופיעה הכרזה המפנה אותם למשחק הראשון שלהם. במשחק זה הם לומדים במהירות שעליהם לא להתמהמה ולהפעיל את הראש, ובקושי שורדים.

אריסו שאינו מאמין בחוכמתו ובערכו הוא מרכזן של שני הפרקים הראשונים של הסדרה, עד אשר הנסיבות מאלצות אותו למצוא מטרה כלשהי בעולם האלים הזה אליו הוא הגיע. כדי לצאת מהעולם הזה חי, הוא צריך להשתמש בשכלו.

קלפי משחק | צילום: PDPics from Pixbay
קלפי משחק, כל צורה ומספר קובעים את סוג ורמת הקושי של המשחק בבורדרלנד | צילום: PDPics from Pixbay

סוגי המשחקים נקבעים לפי הצורות המופיעות על גבי חפיסת קלפים סטנדרטית: עלה (לב שחור) מייצג תחרויות פיזיות. תלתן למשחקים הדורשים עבודת צוות. יהלום מייצג משחקים בהם החוכמה וההיגיון מנצחים. קלפים עם הסימול לב אדום הם הקשים ביותר, מכיוון שמייצגים משחקים בלב ובנפש המפלגים ומכריחים את השחקנים לשחק ולהסגיר האחד את השני. רמת הקושי של המשחק נקבעת לפי המספר על גבי הקלף, כך ככל שהמספר של הקלף גבוה יותר כך גם המשחק קשה יותר.

פרסומת

אף אחד מהחוקים במשחק ההפוך על הפוך הזה אינו נתון למשא ומתן. ויתור אינו אופציה, מכיוון שסרבנות להשתתף פירושה סיום השתתפות במשחק, וההשלכות הם קרן לייזר שמחסלת אותך.

האם אנו מכורים לצפייה במשחקי הישרדות?

אנחנו חיים בעידן של סרטים וסדרות עם רציחות חסרות טעם, אין ספק. "משחקי הרעב" של סוזן קולינס, "הרץ במבוך" בבימויו של ווס בול, או כל חזון עגום אחר של נטיית האנושות להיות לא אנושית לאנשים אחרים פשוט מרתקת אותנו. צפייה בגיבורים חסרי יכולת ומשאבים מתגברים כנגד כל הסיכויים ומנצחים מספקת אותנו – וכפי שאריסו מתעקש, לכל משחק יש פתרון. שלא באמירה מפורשת, הסדרה מעבירה ביקורת על פילוגים חברתיים שמתאפשרים ונוצרים עקב הקידמה הטכנולוגית וכתוצאה מכשלים מערכתיים אחרים נוספים.

לפני שהגיע לעולם של "בורדרלנד", בילה אריסו את רוב זמנו במשחקי מחשב אונליין, מהסוג המטפח כלכלות וירטואליות משגשגות, אשר מושך מיליוני שחקנים ברחבי העולם שמשתמשים במרחב האינטרנטי כדי להתרועע וליצור קהילות או חברויות (כמו פורטנייט לדוגמה). המשחקים הללו ממכרים עד מאוד, ולא נגמרים, אנשים מדווחים כי אתם יכולים לבלות את רוב חייכם בשעות שאתם ערים במרחבים הוירטואליים האלה, וזה מבלי להכיר ולהתרועע פיזית עם אנשים אמיתיים בעולם הסובב אתכם. רוב השחקנים לא עושים את זה, אבל מספיק שרק חלק כן בכדי שזו תהפך לבעיה תרבותית.

עלילת "בורדרלנד" נשענת על הבעיה התרבותית הזו, בכך שאין דרך ברורה למטרה הסופית כאשר אריסו, קרובה וצ'וטה יצאו לראשונה למסע. בסופו של דבר אנו מגלים ששחקנים אינם בהכרח חולקים יעד משותף. רוב הדמויות המשתתפות במשחק שהם נתקלו בהן במשחקים בסדרה מתמקדות רק בהישרדות.

השחקנית טאו טסוצ'יה, שמגלמת את דמותה של אוסגי בסדרה בורדרלנד | צילום: エイブル 公式チャンネル, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons
השחקנית טאו טסוצ'יה, שמגלמת את דמותה של אוסגי בסדרה בורדרלנד | צילום: エイブル 公式チャンネル, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

מפגש מקרי של אריסו עם ספורטאית בשם אוסגי, אותה מגלמת טאו טסוצ'יה, מחזק את הרעיון הכללי של הסדרה; כאשר אחת מן השאלות הראשונות שהיא שואלת אותו היא: "האם אתה רוצה לחיות?". חשוב לומר שהשאלה הזו לא נשאלת באמצעו של משחק בין חיים ומוות. היא נשאלת ברגע בו אריסו מתמוטט על הקרקע ומצהיר שהוא רוצה למות, והיא בדיוק בוחרת ספר לקריאה על הישרדות בתנאי שטח בשם "החיים ביער" של הנרי דייוויד ת'ורו.

בחייה הקודמים יוזוהא אוסגי בילתה בטיפוס על הרים עם אביה, מקצוען מפורסם בתחום שנעלם לאחר שערורייה ונחשב כנעדר שאין קצה חוט על מקום הימצאו. באמצעות כוחה הנפשי של אוסגי היא גורמת לאריסו שלא לוותר, והיא מגלה נחישות לחיות בעולם הזה כשהיא שורדת כל אירוע שעובר בדרכה. עובדה זו גם עשויה להגדיל מבחינתה את הסיכויים שלה "לזכות" במשחקים.

כמעט כל דמות מסכנה שנמשכת למקום הנורא הזה בעלת מניעים לחזור לעולם המקורי, אבל רק לאלה שחושבים באופן אסטרטגי בניגוד לשחקנים חסרי אונים יש סיכוי. המנצחים מגיעים לכך כי הם מתמקדים בנחישות בערך החיים בניגוד לכניעה לשיתוק על ידי פחד כלשהוא, או בתרחיש של הסדרה – מוות. האופן שבו זה מתרחש בסדרה הוא אפל ופראי, אבל גם מרגש עד תחושת הזדהות מוזרה.

פרסומת

"בורדרלנד" זמין לצפייה בנטפליקס.

הוספת תגובה

Back to top button