פרסומת
טלוויזיהפלוני אנד צ'ילתרבות

ביקורת: "דברים מוזרים" (Stranger Things) עונה 3, נטפליקס האם ילדים יצילינו?

מה? כבר עונה 3? כן! תודו שהתגעגעתם! הילדים והנערים בעונה השלישית של דברים מוזרים נחושים להציל את העולם, ויהיו להם הרבה הזדמנויות להוכיח זאת.

דברים מוזרים עונה 3, נטפליקס

בימוי
משחק
עריכה
עלילה

ארוך אך אופטימי

"דברים מוזרים" מצביעה על כך שאומץ וגבורה הן תכונות מולדות של נעורים, ושילדים מסוגלים יותר ממבוגרים בזמנים קטסטרופליים. העונה השלישית קצת ממחזרת אך כיפית ומציגה לנו כמה דמויות חדשות להתאהב בהן.

User Rating: 3.6 ( 1 votes)

נראה שהצפייה בקבוצת ילדים מצילה את היום אף פעם לא נמאסת. זה מה שהסדרה של ענקית הסטרימינג, נטפליקס, "דברים מוזרים" עונה 3, שמה את כל הצ'יפים שלה עליו. האחים דאפר, הצוות היצירתי שמאחורי התוכנית, מציגים אסופת השראה שלא היתה מביישת לוח של מאורסת לפני חתונתה בפינטרסט. ההשראה נוגעת באופן בוטה בתת-קבוצה שלמה של סרטים פופולריים שמציגים ילדים כמושיעים.

למרות הכיף החנוני של "Stranger Things", קטעי האקשן המרגשים שלה והעצבנות הכללית שאופפת אותה, הסדרה חושפת כיצד המודל של הילדים להציל את היום מייצג אידיאליזם רומנטי אך בסופו של דבר לא אחיד שיש לו הדים ברגע הפוליטי הנוכחי שלנו. רובים בבתי ספר, שינויי אקלים, טרור – האם הילדים יצילו אותנו מהמפלצות האלה?!

כמעט בכל מרכיבי הליבה שלה, "דברים מוזרים" עונה 3 היא העתקה של העונה הראשונה והעונה השנייה שלה. הגישה הזו מעכבת את הצמיחה של עלילת הסדרה, ומטלטלת את העלילה בצורה מיותרת, אבל זה אולי לא משנה הרבה לכמה מעריצים, ששמחים לקבל עוד מאותו הדבר – אפילו תענוגות צפויים עדיין יכולים להיות מענגים.

השחקנית וינונה ריידר והשחקן דייוויד הארבור בעונה השלישית של הסדרה דברים מוזרים | צילום: באדיבות נטפליקס
השחקנית וינונה ריידר והשחקן דייוויד הארבור בעונה השלישית של הסדרה דברים מוזרים | צילום: באדיבות נטפליקס

הצילני נא

הקבוצה המושיעה כעת מורכבת מכנופיית "החנונים" המרכזית (וויל, לוקאס, מייק, דסטין, אילבן ומקס), ילדה מטריפה ודעתנית אחת (אריקה, אחותו הקטנה של לוקאס), וכמה נערים ונערות בני ברית יותר בוגרים (ג'ונתן, ננסי, סטיב והתוספת חדשה – רובין), מובילים את העונה. אף על פי שצוות קטן של מבוגרים מגיע לעזרה, רוב המשימות הכבדות נופלות על הילדים, והם עומדים באתגר, כמו תמיד.

פרסומת

כאשר אריקה נקלעת לטירוף המפלצת, היא מתגלה כנכס הכרחי בגלל החוכמה והיותה קטנה פיזית, אבל היא דורשת קצת יותר משכנועים כדי להשתתף בפריצה למה שמבוגרים אחראים היו מתארים "כמתקן תת קרקעי בלתי חדיר לחלוטין". זה מבצע מסוכן לילדים, משיימת אריקה לפני שהיא זוחלת לתוך צינורות המיזוג במתקן.

נראה שאף אחד מהילדים האחרים לא מטיל ספק בתפקידיו באסון, ואף אחד מהם לא מסתמך יותר מדי על עזרתם של מבוגרים. הם מתעקשים שהם יצטרכו להילחם בעצמם. התמונה של קבוצת הילדים רוכבת באומץ על האופניים שלהם לכיוון הסכנה, או הרחק ממנה, הפכה לאבן בוחן תרבותית, בזכות הסרט המפורסם אי.טי. אבל היו אלו גם ציידי האוצרות של החוף המערבי ב-"The Goonies" ולוחמי החייזרים הלונדונים ב-"Attack the Block", שהיוו השראה לסדרה.

הסרט של נטפליקס "Rim of the World", אח פחות אלגנטי ופחות כיפי של "Stranger Things", מציג גם קבוצה של אאוטסיידרים צעירים שלוקחים על עצמם להביס איום מפלצתי. אחד הילדים, ברגע של תסכול, לאחר שכמעט נהרג על ידי חייזר שנראה בלתי ניתן לחיסול, שואל, "למה זה תלוי בנו להציל את האנושות?" זו שאלה תקינה. במהלך הסרט, הילדים חייבים להכריע את גורלו של אדם כלוא ולמסור מפתח שיעצור פלישת חייזרים. כשהם מנסים להעביר את הנטל שלהם למבוגרים, המבוגרים מכשילים אותם.

נטפליקס האם אומץ וגבורה זה מולד?

סיפורים אלה על אומץ לבם של ילדים ובני נוער מעידים על כך שאומץ וגבורה הן תכונות מולדות של נעורים. אבל בהנחה הזו טמונה גם מקבילה: שבני נוער פשוט מסוגלים יותר ממבוגרים, ושחלק מהרוב החיוני של המבוגרים אינו מסוגל, במקרה הטוב, להתמודד עם סכנה חמורה, ובמקרה הרע, הם אפילו הגורם לאותם  אסונות. ב-"דברים מוזרים", המבוגרים לא מודעים או מושחתים, למעט יוצאים מן הכלל. אלה שהכי מועילים לילדים הם בעצמם "מגורשי החברה" בדרך זו או אחרת: ג'ויס הנוירוטית; הופר האכזרי והאלכוהוליסטי; ודמותו של תיאורטיקן הקונספירציה השוחק מורי.

שחקני העונה השלישית של דברים מוזרים, מימין לשמאל: מילי בובי בראון, פין וולפהארד, נואה שנאפ, גאטן מאטראצו | צילום: באדיבות נטפליקס
שחקני העונה השלישית של דברים מוזרים, מימין לשמאל: מילי בובי בראון, פין וולפהארד, נואה שנאפ, גאטן מאטראצו | צילום: באדיבות נטפליקס

סיפורים כאלה הם אגדות מסודרות שאנו יכולים להציב בהקשר של נושא פוליטי גדול יותר: בשנים האחרונות נרשמה עלייתם של פעילי נוער באור הזרקורים. לאחר הטבח בפארקלנד, ארה"ב, התנועה שאז היתה מאולתרת "March for Our Lives" הגדירה מחדש את המראה של מחאות הנוער. בני נוער כמו גרטה טונברי ואלו המעורבים בתנועות למען האקלים נלחמו באופן פעיל כדי להעלות את המודעות לשינויי האקלים, מכיוון שהם הדור שיסבול הכי הרבה מהחלטות החקיקה שהדורות המבוגרים מקבלים – או לא מצליחים לקבל – כעת.

עם בני הנוער האלו הגיעו נרטיבים תקשורתיים מוכנים של פעולה הרואית וצדק, שממסגרים את הפעילים כיוצאי דופן על כך שהם לקחו את השרביט ורצים איתו אל מה שאנחנו יכולים רק לקוות שיהיה עתיד חדש. אבל אפשר להניח שעבור אותם בני נוער, זה לא כל כך קשור לאומץ וגבורה אלא לפעולה תגובתית בהתאם לרגשותיהם האמיתיים, מול נושא שהפך לצווי מוסרי.

פרסומת

מתחת לרעיון האידילי של עולם שבו גם לילדים יש את הכוח והדחף להסית לשינוי, יש את המציאות של הירושה המעוכלת שנשמטת בחיקם. בכל כך הרבה מהסיפורים האלה שילדים מצילים את היום, ילדים לא פשוט נלחמים בחיות על-טבעיות או נבלים אכזריים, אלא בבלאגן שנוצר ולאחר מכן הועבר להם על ידי מבוגרים ומוסדות.

רגעים של אמת

יוצרי הסדרה, האחים דאפר, נותנים לנו מבט מעניין על ראיית העולם שלנו. דרך בולטת שבה "Stranger Things" עונה 3 מבדילה את עצמה היא שהיא מספקת מפלצות שהן ארציות ולא מחוץ לכדור הארץ, יצורים כתוניים שדומים או מורכבים מלכלוך, בוץ ופרחים. העולם האלטרנטיבי שבו מתגוררים היצורים האלה, ההפוך, פשוט נראה כמו גרסה מושחתת ומזוהמת של כדור הארץ; הנזק נמצא ממש מתחת לפני השטח, מוכן להשתחרר, כך שההפוך יכול להפוך למציאות החדשה.

אפשר בקלות לראות כיצד הסיפור משמש כאנלוגיה לשינויי האקלים בעולמנו הנוכחי. בנוסף ישנן קצת תככים שמגיעים מהרוסים שמנסים לפתוח מחדש שער בין-מימדי בין עולמות – ומוזמנים לעיר על ידי פוליטיקאי עקום ואינטרסנטי. המניעים של הרוסים לפתוח מחדש את הפורטל אינם ברורים, אבל התחושה היא שישנה מחווה של יוצרי הסדרה לעבר המלחמה הקרה. ההסתננות היחסית "קלילה" של הילדים לבסיס הרוסי ופיצוח הקוד הסודי של הרוסים, הופכת את הרוסים, ואת הסיכוי למלחמה, למטופש.

דקר מונטגומרי והשחקנית קארה בונו מתוך דברים מוזרים עונה 3 | צילום: באדיבות נטפליקס
דקר מונטגומרי והשחקנית קארה בונו מתוך דברים מוזרים עונה 3 | צילום: באדיבות נטפליקס

הורמונים והדרכים בהן הואנשו הדמויות בתסריט

"דברים מוזרים" עונה 3 שומרת על סדר היום – והעולם – בסופו של דבר, אבל לא ללא עלות. ישנם הרבה נפגעים, והגיבורה החזקה שלנו, אילבן, מתרוקנת מכוחותיה. בסוף הסדרה, כשהיצור מדבר אל אילבן, הוא אומר שהוא הוכנס לעולמם – טפיל שהתקבל בברכה על ידי אלה הרשלנים והטיפשים מספיק לעשות זאת. למרות שהיצור מושמד, לילדים יש מאמץ קשה יותר העונה הזו, יותר מהקודמות בכל אופן, והם פתאום מבינים עד כמה הסתמכו על כוחותיה של אילבן. בלעדיה, הם מאלתרים, אבל בסופו של דבר, הם אובדי עצות. כמו כן, הגיבורים שלנו מוסחים יותר ויותר על ידי השינויים הנורמליים שמגיעים עם ההתבגרות – דרמה ורומנטיקה. תפקידם כמגיני העולם מתנגש עם יכולתם לחיות חיי נוער חסרי משמעות או אולי יותר נכון לומר, חסרי אחריות וחסרי מחוייבויות.

אפילו ברגעים האופטימיים ביותר של העונה, כמו הדואט הפתאומי של שיר הנושא "The Never Ending Story",  מובן לנו הצופים כי הסדרה מתקיימת בעולם ציני מיסודה. הנבלים והאיומים של הסדרה מיותרים מכיוון שלמרות מאמצי הילדים להציל את העולם, מבוגרים ממשיכים לעשות את אותן הטעויות שמעמידות אותם שוב בסיכון. למרות שאנו צופים בשמחה בילדים בדברים מוזרים משחקים במשחקי וידאו ונלחמים במפלצות עם רוגטקה, תוך מחשבה כמה הם מקסימים, כמה מגניבים ואמיצים, לא קשה לדמיין באיזה עולם אפל הם חיים ושהילדים האלה הם, איכשהו, באופן לא הוגן, התקווה היחידה של עולם הסדרה, המשקף בצורה כזו או אחרת גם את עולמנו – ואיך זה אולי לעולם לא יספיק.

דברים מוזרים עונה 3 זמינה לצפייה בנטפליקס.

פרסומת

הוספת תגובה

Back to top button